duminică, 1 mai 2011

Muzeu în aer liber

Troiţa de la Moişeni te întâmpină de îndată ce-ai trecut gardul ce desparte trecutul de prezent.

Păşesc într-o lume de basm...
De la casele "monocelulare", adică cu o singură încăpere- ne explică ghidul nostru, la case care deja au câte trei încăperi .
Construite doar din lemn îmbinat ( nu se prea găseau cuie pe vremea aceea, ne explică binevoitoare doamna ce ne-a însoţit), din lut şi paie, căsuţele îşi ţin deschise uşile, amintind de ospitalitatea ţăranului român.
Într-un pătul porumbul se lasă aşteptat. Fântânei îi lipseşte cumpăna iar într-o şură se odihneşte o căruţă cu roţi şi spiţe din lemn.
Casa olarului prezintă de asemenea un real interes. Roţi de olărit, două cuptoare de ars, şi zeci de exponate unul mai frumos ca celălalt.
Un coteţ de găini, un altul destinat creşterii porcilor...
Două vâltori... îmi amintesc cum odinioară harnicele femei spălau rufe sau cergi proaspăt ţesute.
O moară păstrează mirosul de făină proaspăt măcinată. Ne spune doamna ce ne-nsoţea cum că alimentul predominant era mălaiul, şi pietrele de moară se depărtau sau se apropiau în funcţie de cât de fină trebuia să iasă făina...
Într-un colţ de cameră bărbânţa pentru brânză...mai încolo, o piuă şi o strecurătoare din lemn.
Din tavan stăteau atârnate felinarele cu petrol...
Biserica din lemn provine din Lechinţa, un sat din zona Oaşului. Pereţii din interior au picturile restaurate...
Atât de multă linişte!
Doar trilul păsărelor ascunse în cireşii ce tocmai îşi scuturaseră floarea aveau curaj să ne-nsoţească .
Aşa ne-am petrecut această zi.


3 comentarii:

CARMEN spunea...

mi s-au umezit ochii de emotie! minunata plimbare ne-ai oferit. Este cumva Muzeul Astra din Sibiu? (eu am trait în Sibiu aproape 30 de ani)

Lucia spunea...

Mulţumesc de vizită. Este Muzeul Ţării Oaşului şi se găseşte la Negreşti Oaş. Deşi abia la 50 de Km de Satu Mare abia acum mi-am făcut timp să-l vizitez. A fost o adevărată desfătare.

albinuta veninoasa spunea...

Sunt sigur ca mai sunt multe locatii frumoase de care nu stim. Daca noi nu avem timp, cred ca ar trebui sa ne fie rusine sa avem in vizita rude sau prieteni de pe alte meleaguri si sa nu stim unde sa-i ducem (inafara de crasma).
Cred ca merita sa continui si cu alte locatii.
Multumim pt ceea ce ne-ai oferit.