duminică, 5 februarie 2012

Putem avea încredere?În oameni...în  noi înşine...
 
O astfel de întrebare ne frământă deseori, când dezamăgirea ne stăpâneşte.
Nici nu e de mirare că se întâmplă aşa ceva când experienţele proaste cu semenii noştrii duc la dezamăgire şi implicit la suspiciuni în relaţiile cu ceilalţi.
Evident, suspiciunea este într-o oarecare măsură scut, deoarece învăţăm deseori să ne aşteptăm la "ce e mai rău".
În ciuda experienţelor negative, în mod sigur au fost altele care ar trebui să ne întărească încrederea in oameni, lucru care ne-ar îmbunătăţi atitudinea faţă de alţii,iar în felul acesta am putea supravieţui.
În primul rând,cred eu,trebuie să avem încredere în noi înşine. În felul acesta credem în capacitatea noastră de a face faţă problemelor care ne sunt puse înainte.
Apoi trebuie să nu ne fie teamă să avem încredere în ceilalţi.
Dar cărui fapt se datorează oare pierderea încrederii în ceilalţi?
Uneori ne simţim trădaţi...Am crezut în ceva, în cineva, am avut oareşce idealuri...
Ce facem atunci?
Dacă am avut un accident,nu vom mai traversa strada?
Dacă cineva nu a fost demn de încredere, toată lumea este la fel? 

Iată cel puţin două întrebări ce mă determină să cred că o persoană nu înseamnă întreaga lume, că nu voi avea încredere în toată lumea, dar voi căuta în întreaga lume oameni care pot fi de încredere!
 

2 comentarii:

albinuta veninoasa spunea...

Un subiect foarte bun. Este totusi neplacut sa cauti aceste persoane de incredere fara sa stim ca avem de cautat foarte mult. Nimeni nu este intelept sa ne spuna "1 la 10.000 o sa-l gasesti de incredere", asa ca nu ne pierdem speranta asa repede. totusi o sa vina o zi cand am gasit foarte putine persoane de incredere si inca nu stim daca sunt cu adevarat de incredere. Atunci ne propunem sa trecem peste aceasta teama si ii testam, da.

Lucia spunea...

"Călătoria de o mie de mile începe cu un pas" spune Lao Tse, aşa că merită început!